Overweight, obesity, and their relationship with lifestyle in adolescents from the Fiscomisional School “La Dolorosa.”- Loja, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.17162/rccs.v14i1.2075Keywords:
Healthy habits, Nutritional status, Students, Body mass indexAbstract
Objective: Analyze the relationship between overweight and obesity and lifestyle in adolescents aged 10-19 years from the Fiscomisional “La Dolorosa” school. Methodology: Descriptive correlational study with a mixed approach, using a prospective cross-sectional cohort design. The study population was made up of 278 students, selected from a total of 1000 students at the school. To assess lifestyle, the “FANTÁSTICO” lifestyle self-assessment questionnaire was used, a modified version of a Chilean proposal designed by the Department of Family Medicine at McMaster University in Canada, translated and adapted for this study. In addition, the weight and height of each individual were recorded following the guidelines of the Ministry of Public Health. Results: There is a high prevalence of overweight (50.72%) and obesity (2.16%) among students, of which 40.29% of the participants presented a lifestyle considered low, a significant relationship was established between overweight, obesity and lifestyle through the Chi square statistical test, with a value of 31.8 (p <0.05). Conclusion: More than half of the population have alterations in nutritional status, whether overweight or obesity, and they are closely related to the lifestyle of students, establishing that the lower the quality of the lifestyle, the greater the risk of developing alterations. of nutritional status.
Downloads
References
Araneda, M. (21 de Julio de 2020). Frutas, Hortalizas (Verduras) Y Frutos Secos. Composición Y Propiedades. [Edualimentaria.com] https://www.edualimentaria.com/frutas-hortalizas-frutos-secos-composicion-propiedades
Caprile, A., & Rossi, R. (5 de Marzo de 2021). International Year of Fruits and Vegetables. [European Parliamentary Research Service] https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2021/689367/EPRS_ATA(2021)689367_EN.pdf
Costa, R., Gutiérrez, A., Valdivieso, D., Carpio, L., Parra, F., Núñez, J., & Vásconez, J. (2018). ENCUESTA STEPS ECUADOR 2018. MSP, INEC, OPS/OMS. Vigilancia de enfermedades no transmisibles y factores de riesgo. https://www.salud.gob.ec/wp-content/uploads/2020/10/INFORME-STEPS.pdf
Cruz, g. (2016). Estilos de vida, riesgos para la salud. Revsalpubnut.
Dapcich, V., Salvador, G., Ribas, L., Pérez, C., Aranceta, J., & Serra, L. (s.f.). Guía de la alimentación saludable. Madrid: Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC).
Dos Santos, Q., Nogueira, B., Álvarez, M., & Perez-Cueto, F. (2017). Consumption of fruits and vegetables among university students in Denmark. International Journal of Gastronomy and Food Science, 10, 1-6. doi:10.1016/j.ijgfs.2017.08.001
FAO, O. (2019). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional de América latina y el Caribe. PAHO.
Guevara, M. (2015). Estilos de vida e índice de masa corporal en adolescentes universitarios. Revista Enfermería Herediana.
Ives, E. (2012). Hábitos de estilo de vida en adolescentes con sobrepeso y obesidad: estudio OBESCAT. Pediatría Atención Primaria, 127-137.
Jensen, G. (2018). Desnutrición y valoración nutricional. En L. Jameson, A. Fauci, D. Kasper, s. Hauser, D. Longo, & J. Loscalzo, Harrison. Principios de Medicina Interna (pág. Capítulo 327). McGraw-Hill.
Ministerio de Salud Pública - MSP. (2012). Manual De Procedimientos De Antropometría Y Determinación De La Presión Arterial. Quito - Ecuador.
Ministerio de Salud Pública - MSP. (22 de octubre de 2020). MSP promueve acciones para prevenir enfermedades crónicas en la población. https://www.salud.gob.ec/msp-promueve-acciones-para-prevenir-enfermedades-cronicas-en-la-poblacion/
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2020). FRUTAS Y VERDURAS – ESENCIALES EN TU DIETA. Año Internacional de las Frutas y Verduras, 2021. http://www.fao.org/3/cb2395es/CB2395ES.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (s.f.). Nutrición y Salud. Obtenido de http://www.fao.org/3/am401s/am401s04.pdf
Raymond, J., & Morrow, K. (2020). Krause and Mahan’s Food & The Nutrition Care Process. Washington: Elsevier.
Real Academia Española [RAE]. (s.f.). Diccionario de la RAE. Obtenido de https://dle.rae.es/sexo
Yépez, R. (2022). Prevalencia de sobrepeso y obesidad en estudiantes adolescentes ecuatorianos del área urbana. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 139-143.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Veronica Luzmila Montoya Jaramillo, Mayra Elizabeth Vuele Sinche, Kevin Efrén Bermeo Condoy , María Luisa Rodríguez Pineda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional.
Política propuesta para revistas de acceso abierto
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
- Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
- Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado (vea The Effect of Open Access)